Saturday, 3 December 2011

Tahukah Anda......?

Kajian Sains selalu memberikan misteri buat kita semua. Masih banyak fakta-fakta menarik tersembunyi yang terkadang di luar dugaan kita

Manusia sebagai makhluk yang selalu ingin tahu telah membuka banyak pintu dan masih akan terus mengungkap kebenaran.

Inilah 16 dari berjuta-juta fakta sains mengagumkan lain yang mungkin korang semua belum tahu.

1. Kuku tangan tumbuh empat kali lebih cepat dari kuku kaki.
2. Pengguna tangan kanan rata rata hidup sembilan tahun lebih lama dari orang kidal.
3. Manusia tidak akan boleh bunuh diri dengan menahan nafas (kalau anda melakukannya sampai tak sedarkan diri,anda akan mulai bernafas normal secepatnya).
4. Di satu inci persegi kulit manusia terdapat 20 juta makhluk mikroskopik.

5. Armadilo adalah satu-satunya makhluk hidup bukan manusia yang boleh menderita kusta. Ada juga kes penularan penyakit ini dari armadilo ke manusia.
6. Seekor siput boleh tidur 3 – 4 tahun selama masa dia tidak memerlukan makanan.
7. Zirafah boleh hidup lebih lama tanpa air daripada unta.
8. Nyanyian paus bungkok akan berubah secara dramatis dari tahun ke tahun, tetapi setiap paus di seluruh samudera selalu menyanyikan lagu yang sama dengan yang lainnya.
9. Gaya yang diperlukan untuk mengangkat kedua dua kaki dari pasir apung dengan kecepatan satu sentimeter per minit sama dengan gaya yang diperlukan untuk mengangkat kereta berukuran sederhana.
10. Untuk menguji keaslian mutiara, anda boleh menggosokkan cuka ke permukaanya. Komposisi dari mutiara akan membuatnya menggelembung dengan cepat.
11. Ikan mash yang diletak di tempat gelap akan berubah menjadi putih. Dan kalau bukan kerana pengaruh makanan, mereka akan berubah menjadi putih seluruhnya.
12. Tidak seperti lebah lainnya, penyengat ratu lebah tidak berduri dan boleh digunakan berkali-kali tanpa melukainya.
13. Pasir apung tidak dengan cepat membunuh manusia kerana biasanya tidak terlalu dalam. Faktanya, sangat sulit membebaskan diri dari pasir apung dan inilah yang menyebabkan kematian.
14. Tiram boleh berubah antara jantan dan betina.
15. Lelaki 30% lebih kuat dari wanita dalam rata-rata, terutama tubuh bahagian atas, dan otak lelaki lebih berat dari otak wanita.

No comments:

Post a Comment